imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Budoucnost je tady!

Apple představil iPhone X

Apple staví iPhone o velikosti 260 tisíc metrů čtverečních


Principy Steva Jobse se od ostatních lidí zásadně lišily a jeho unikátní způsob myšlení nám zajistil řadu úžasných produktů, u nichž se dbalo i na ty nejmenší možné detaily. Steve si vysnil, že Apple Campus 2 bude jako aktuální centrála. Něco gigantického a nekonvenčního.

Je skutečně náročné nadesignovat téměř perfektní telefon nebo funkční nástroj, ale ani zdaleka se náročností nevyrovnává vytvoření místa, kde podobná zařízení budou vznikat. Apple svůj plán kolem nové centrály prozradil v roce 2011, v tu dobu Jobs plánoval dokončení v roce 2015. Společnost utratila obrovské peníze na to, aby upravila své pracovní prostředí; zástupci Reuters se nyní dozvěděli od lidí zevnitř, že hlavní odklady byly způsobeny podmínkami stavby.

01_apple_building_a_huge_iphone_as_hq

Apple na tento projekt vyhradil přibližně 5 miliard dolarů, z toho 1 miliarda pouze na úpravu interiérů. Finální suma zatím nebyla oficiálně potvrzena, přesto ji Tim Cook během rozhovoru v roce 2015 nevyvrátil. Nicméně navzdory všem penězům a času, který Apple do projektu investoval, nemuselo jít o ideální volbu. Louise Mozingo, profesor a předseda Ústavu krajinné architektury a environmentálního plánování v U. C. Berkeley, řekl, že design Apple Campusu 2 není ani zdaleka obvyklý.

Uvnitř budovy bude množství otevřených prostor, kde budou zaměstnanci podporování k vzájemné spolupráci. Na druhou stranu bude kvůli unikátnímu designu interiérů problematický pohyb po budově, snadno se totiž ztratíte.

Nejde o maximalizaci produktivity prostoru kanceláří, jde o vytvoření symbolického centra této globální firmy. Vytvářejí ikonu.

02_apple_building_a_huge_iphone_as_hq

Centrála HP ustoupila, když obrovskou plochu Apple pro svůj Apple Campus 2 v roce 2010 koupil. Firmě se podařilo postavit mnohem větší kanceláře, přičemž pro tvorbu použila méně betonu a vysázela v rámci podpory prostředí tisíce stromů. Steve Jobs popsal Campus 2 několik měsíců před svou smrtí jako něco, co v Silicon Valley začne psát novou kapitolu architektury. Budova bude schopna pojmout až 14.200 lidí.

Jen ti nejlepší inženýři zvládnou tak monstrózní projekt zrealizovat, zejména když má Apple řadu vlastních kritérií. Celou hlavní budovu pokryli sklem, v němž se nesmělo nic odrážet – žádné trubky, žádné kabely, žádné díry. To pochopitelně dalo architektům obrovskou práci. Zákazník měl také řadu žádostí kolem typu dřeva, jež bylo uvnitř budovy použito.

I zasazení bylo během úvah striktně dodržováno. Stavitelé museli nechávat mnohem menší mezery, než jsou běžné 3 milimetry, aby nebyly spoje vůbec vidět. Jeden z architektů řekl, že měla firma tak přehnané požadavky, že se zdály být úplně nesplnitelné.

03_apple_building_a_huge_iphone_as_hq

U telefonů můžete pracovat s velmi, velmi malou tolerancí. Nikdy byste však něco podobného neaplikovali u budovy. Vaše dveře by se prostě zasekly.

Někteří tvrdí, že ani jednotlivé prvky vnitřního prostoru nejsou obvyklé. Spekulace tvrdí, že dokonce i tlačítka ve výtahu mají podobu domovského tlačítka z iPhonu, ale i další místa mají zaoblené hrany. Apple na některé produkty kladl velký důraz, což je důvod, proč třeba u Macu mini hrany nikdy nelámou světlo.

German de la Torre, architekt pracující na tomto projektu, tvrdí, že Apple nechtěl prvoplánově strkat různé prvky svých zařízení do podoby budovy. Jen prostě fungovaly správně.

04_apple_building_a_huge_iphone_as_hq

Během roků experimentování jednoduše došli k designovým principům a jim byli plně věrní.

Inženýři mohli používat jen perfektně tvarované kusy cementových stropů, které ještě předtím museli naleštit. Stejně tak to dělá Apple u svých iPhonů, kdy je každý z portů krásně umístěný a perfektně tvarovaný.

Pro Apple hrají roli i věci, které nemůžete vidět.

05_apple_building_a_huge_iphone_as_hq

Inženýři tvrdí, že jim tyto drobnosti dělaly obrovské potíže, protože záleželo na každém jejich kroku. Vše muselo být perfektní, jinak by se design zbořil jak domeček z karet. Jestliže něco nebylo umístěno naprosto perfektně, muselo to být předěláno, jinak by ani další místa nebyla perfektní.

Když práci převzala firma Rudolph & Sletten, aby dodělala finální kroky, byl rok 2015. Museli nadesignovat i takové věci jako třeba kliky od dveří. Když pak po měsících práce přišli za Applem se svými návrhy, vedoucí projektu nepřesvědčili.

Plány totiž prošli do posledních nanometrů a neoblomně si stáli za svým, kliky tak musely být předělány. I po roce a půl práce s nimi byl problém. Každý během konstrukce musel nosit rukavice – jediné otisky prstů, které zde mohly být, jsou ty od Steva Jobse v základech budovy.

06_apple_building_a_huge_iphone_as_hq

Jde jako o malbu, jíž se nechcete dotknout. Pokud vás někdy pustí dovnitř, spatříte určitě něco neuvěřitelného.

Zdroj: Reuters

Beoplay
Apple Inc. (AAPL)

Tohle už jste četli?

Nový systém se zaměřuje především na dvě oblasti: na uživatelský zážitek a na výkon. Z pohledu výkonu staví na novém frameworku Metal, který Apple již dříve přinesl na iOS. Metal kombinuje schopnosti technologií OpenGl a OpenCL do jednoho prvku.

Klikněte zde!